Ignifugare la tine acasa

Ghid Ignifugare

Citirea si insusirea informatiilor din acest ghid se pot dovedi extrem de importante pentru evitarea unor cheltuielilor inutile si pericolelor in asteptare.

In constructiile de locuinte si nu numai materialul lemnos se foloseste intr-o proportie mai mica sau mai mare, pentru diverse lucrari(sarpante, poduri, grinzi, etc) cum probabil este si cazul dumneavoastra.

Lemnul folosit intr-un mod necorespunzator(netratat) poate duce la o serie de probleme care odata declansate pot fi extrem de costisitoare pentru beneficiar.

Ne propunem sa facem o mica incursiune in documentatia de specialitate pentru a putea cunoaste si preintampina principalele pericole care pot lua nastere la nivelul materialului lemons din casa dumneavoastra.

Agentii biologici cei mai frecventi care produc degradari ireversibile sunt reprezentati de fungi (ciuperci) si insectele xilofage. In majoritatea cazurilor noi observam doar efectele acestor atacuri sub forma de putregai, galerii larvare, orificii de zbor sau pierderi de material lemons.

Verifica varianta PDF interactiva a ghidului de ignifugare

În Europa centrală şi de Est apar circa 76 de specii din această familie, care sunt dăunători tipici ai lemnului. Cariile de lemn sunt raspandite  în toată lumea.  Pot fi găsite în lemnul de construcţii (de foioase sau conifere) folosit în apartamente şi case, unde rămân activi tot anul.

Pentru a-şi găsi perechea în vederea reproducerii, cariile adulte bat cu partea anterioară a corpului în pereţii de lemn ai coridoarelor roase. Aceste zgomote pot fi auzite foarte clar chiar şi de oameni. După ce se reproduc, femelele îşi depun ouăle în găurile şi crăpăturile din lemnul construcţiilor. Larvele care ies din ouă după 3-4 săptămâni, încep să sape în lemn, pentru a se hrăni.

Din cauză că larvele rod şi sapă pentru a se hrăni, ele pot distruge în întregime obiecte valoroase din lemn (sculpturi, mobilă,grinzi de sustinere,etc.). Grinzile de susţinere pot fi afectate în aşa măsură, încât să fie în pericol de prăbuşire.

O combatere directă cu insecticide a larvelor ce sapă în lemn este extrem de dificilă, deoarece tunelurile lor sunt astupate de praf, secreţii şi excremente, astfel că insecticidele de multe ori nu pătrund suficient de adânc. Odata ajuns in situatia aceasta se face un studiu pentru a determina in ce masura a fost alterata structura de rezistenta a grinzilor/lemnului, iar daca rezistenta permite pastrarea structurii lemnoase se trece la un tratament de fumigare (izolarea etansa a spatiului si inserarea uni gaz insecticid urmand ca in urmatoarele 24 de ore spatiul sa ramana inchis).Actiunea se completeaza cu injectarea in fiecare canal creat de carii, a unei substante insecticide.

Tratamentul se repeta de inca 2 ori din motive biologice.

Nu este necesar sa vorbim de avantajele unei lucrari de preventie fata de cea de combatere.

Ciupercile constituie un daunator foarte periculos pentru lemn.

In Romania gasim o multitudine de specii de fungi dar identificam 28 dintre ele ca fiind foarte periculoase. Observam o dezvoltare mai usoara pe suportul lemnului provenit din rasinoase(preponderent in constructii) mergand gradat catre lemnul de foioase si chiar de stejar.

Se extind uneori si la zidarie si tencuieli,poate penetra pereti pana la 1,50 m grosime,canale termice,conductori electrici carton asfaltat constituie de asemenea cai de propagare. Fomotopsis rosea este una din speciile comune la lemnul de molid si brad folosit in constructii,la componente cum sun planseele,elemente de sarpanta,etc

Spatiile inchise favorizeaza dezvoltarea acestora. Exista ciuperci care cu ajutorul filamentelor extrag apa din zidarie si din mediu apoi dizolva lemnul cu care se hranesc, slabind drastic structura de rezistenta a acestuia(putrezirea).

De asemenea deloc de neglijat este pericolul sporilor asupra sanatatii.Ciupercile pot exercita efecte negative asupra sanatatii prin trei macanisme:a)infectie;b)Alergie si C)toxicitate.Unele dintre aceste efecte pot fi considerate drept „foarte grave”. Documenteaza-te!

Tratarea preventiva este din nou varianta ideala,fata de varianta curativa care presupune prelevare unor esantioane in contitii speciale,pe care se vor face anumite teste de laborator pentru determinarea tipului de ciuperca,iar in functie de rezultat se va alege metoda de combatere daca structura de rezistenta permite.In unele cazuri se poate recomanda inlocuirea acestor structurii afectate.

Vulnerabilitatea la incendii este datorată în primul rând combustibilităţii construcţiilor. Pericolul de incendiu este dat de specificul activităţilor desfăşurate în cadrul locuinţelor,amplificate de anumite împrejurări favorizante:

 • folosirea materialelor de construcţii combustibile fără ca acestea să fie protejate corespunzător la acţiuni termice;
 • nesupravegherea copiilor;
 • exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii;
 • utilizarea unui număr ridicat de utilizatori electrici;
 • exploatarea unor sisteme de alimentare cu gaz defecte sau fisurate;
 • etc

Numărul de incendii de pod/mansardă/acoperiş aproape s-a dublat în 2009 raportat la 2003,Si inca este in crestere.

Cauza probabilă:

 • creşterea numărului de mansarde prin posibilitatea de mansardare a unor locuinţe
 • transformarea podurilor în spaţii de locuit

Nu mai gasim necesar sa subliniem pericolul in cazul declansarii unui incendiu,si pagubele insemnate ce pot fi provocate de acesta si oportunitatea unei lucrari de preventie.

Suna acum pentru a beneficia de OFERTA lunii curente.

Ce avem de facut?

Tratamentul preventiv este pasul inteligent care trebuie facut pentru a evita neplacerile cauzate de factorii mai sus mentionati. Si daca pagubele materiale nu sunt destul de convingatoare atunci esti sigur ca vrei sa periclitezi sanatatea si integritatea familiei tale?

Tratamentul acesta poarta denumirea de IGNIFUGARE si reprezinta imbunatatirea comportamentului la foc a materialelor lemnoase.IGNIFUGAREA este operatiunea de impregnare sau pulverizare a elementelor de lemn, si este foarte important de stiut ca solutia poate fi de tip „3 in 1” adica efectul sau este ignifug,anti-carii,anti-fungic.

Costurile cu aceasta operatiune sunt scazute si efectuate corespunzator pot aduce beneficii importante.

Ce trebuie sa stim despre ignifugare ?

Pentru a avea efectul scontat acest tratament trebuie sa fie realizat conform unor norme stricte, de catre personal special instruit.

 • Este un tratament ce se desfasoara in doua etape la interval de 24 de ore.
 • Permite ulterior tratarii, vopsirea/acoperirea/lacuirea lemnului .
 • Inhiba dezvoltarea fungilor si a daunatorilor
 • Imbunatateste comportamentul la foc

Ce trebuie sa stim cand alegem sa contractam un astfel de serviciu?

Un pret prea mic nu reflecta o afacere buna .Extrem de important este raportul calitate prêt determinant in alegerea acestui serviciu.

Prestatorul trebuie sa fie autorizat pentru efectuarea acestor servicii(Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protective Civila).

Prestatorul  va efectua masuratori de suprafete,temperature si umiditate atat a aerului cat si a materialului lemons. Va intocmi un rapot cu toate aceste date care va parveni beneficiarului.

Informatiile precum temperature sau umiditatea sunt determinante in posibilitatea efectuarii operatiunii si reusita acesteia

Va determina modul de ventilatie(natural /artificial)

Va determina consumul specific ,va alege substanta si modul de tratare in functie de natura lucrarii

Va pune la dispozitia beneficiarului documentele justificative de achizitie materie prima si fisele tehnice/avizele substantelor folosite.

Din documente se poate determina  consumul  /m2 si costul propriu-zis(cu substanta),un cost prea mic trebuie sa ridice semen de intrebare

Va ignifuga esantioane care vor fi testate in conditii de laborator pentru a determina reusita operatiunii. Atentie !!esantioanele vor fi tratate in prezenta beneficiarului in aceleasi conditii cu aceiasi substanta ca si restul lucrarii,dupa care vor fi sigilate si trimise la laborator.

Substanta trebuie aplicata si in locurile ferrite sau greu accesibile.

TelefonContact