Dupa Colectiv tot auzim despre ignifugare. Ce este?!

Ignifugarea lemnului este un proces prin care lemnul este tratat cu substante inhibatoare de flacara, pentru a-l face mult mai rezistent la foc.
Metoda de ignifugare a lemnului nu face materialul imun la foc, acest tratament reuseste sa intarzie aprinderea si limiteaza sursa incendiului.
Daca lemnul ignifugat se aprinde, jarul rezultat se va stinge mult mai rapid decat jarul provenit de la un lemn care nu a fost ignifugat.

Ignifugarea este recomandata in special materialelor combustibile, din aceasta categorie fac parte: lemnul, fibrele textile, anumite lacuri aplicate pe suprafete lemnoase etc.
Ignifugarea lemnului, si in general ignifugarea este important sa fie facuta de catre o firma de ignifugare specializata si cu experienta in domeniu. Acest tip de tratament este unul destul de complex si trebuie realizat riguros pentru a avea efectele dorite.

Cand este indicat sa se faca ignifugarea?

Ignifugarea este obligatorie pentru toate constructiile din lemn. Cel mai bun moment pentru a face o ignifugare, este atunci cand o casa sau un imobil este in constructie. In momentul constructiei se pot ignifuga anumite materiale din structura casei la care in mod normal accesul ar fi limitat. Un exemplu ar fi ignifugarea lemnului din care este realizata sarpanta, adica scheletul pe care este construit acoperisul unei case. Acest schelet este realizat, de regula, din lemn.

Inainte de ignifugarea lemnului suprafata trebuie tratata impotriva daunatorilor (carii, mucegai) si finisata. Pe suprafata lemnului pot aparea anumite crapaturi, aceste crapaturi se chituiesc cu un chit special pentru ca procesul de ignifugare sa fie unul de cea mai buna calitate.
Desi ignifugarea este o metoda cruciala impotriva incendiilor, trebuie totusi sa nu se excluda si alte masuri in cazul unui eveniment neplacut: semnalizari speciale, instalatii de stins incendiul si mijloace de prima interventie.

Ignifugarea se realizeaza in doua moduri:

1. Ignifugarea prin imersie: materialul este scufundat in substante ignifuge. Metoda prin scufundare este una dintre cele mai eficiente metode deoarece actioneaza in profunzimea materialului.
2. Ignifugarea pensulara/ prin pulverizare: aceste tipuri de metode sunt metode de suprafata, substantele ignifuge sunt aplicate doar pe suprafata materialului.
In afara de ignifugarea lemnului mai exista si late tipuri de ignifugare:
1. Ignifugarea fibrelor textile: o metoda foarte buna pentru covoare, perdele, draperii, cortine si tapiterii.
2. Ignifugarea podurilor, majoritatea fiind construite din lemn si materiale lemnoase.
3. Ignifugarea teraselor, mai ales la terasele construite din lemn.
4. Ignifugarea sarpantei, adica aplicarea de substante ignifuge pe scheletul pe care este construit acoperisul unei case. Ignifugarea sarpantei se face in special la cladirile in stadiul de ridicare.

By:
Categories: info
No Comments

Your Thoughts